Σελίδες

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ


altΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Με τον ξεχωριστό τρόπο που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος ολοκληρώνονται στην Κέρκυρα το απόγευμα του Σαββάτου 13 Αυγούστου 2011 οι εκδηλώσεις ...
για την επέτειο του θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.
Σε ανάμνηση του θαύματος τελέστηκε μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου το πρωί της Πέμπτης 11 Αυγούστου 2011, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Σύρου κ. Δωροθέου και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην λιτανεία συμμετείχαν και οι αρχές του τόπου, όπως και πλήθος πιστών
Κατά την λιτανεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, σύμφωνα με το τυπικό, τέλεσε δέηση μπροστά στο παλαιό φρούριο της πόλης, όπου είχε γίνει η πολιορκία της Κέρκυρας, ενώ σε προσφώνησή του προς του πολυπληθείς προσκυνητές ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι σήμερα ο εχθρός μας είναι πνευματικός και είναι όλες εκείνες οι νοοτροπίες που οδήγησαν την πατρίδα και την κοινωνία μας σε κρίση, τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε μόνο με επάνοδό μας στις αξίες της παράδοσής μας και στην πίστη που είχαν οι άνθρωποι στο Θεό και τον Άγιο, όταν πολιορκούνταν η Κέρκυρα από τους Αγαρηνούς. Χωρίς πίστη δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση.
Στον Εσπερινό της παραμονής, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011, ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος τόνισε πως ο Άγιος Σπυρίδων μας διδάσκει ότι δεν είναι μόνο η πίστη η οποία πρέπει να μας ενδιαφέρει, αλλά και ο πατριωτισμός μας. Ο Άγιος δεν περιφρόνησε την αγάπη του λαού για την πατρίδα και συνέδραμε με τις πρεσβείες στο Θεό τον αγώνα τους για ελευθερία. Γι' αυτό και χρέος της Εκκλησίας σήμερα είναι να επισημαίνει στην κοινωνία και το λαό μας ότι χρειάζεται μετάνοια, δηλαδή αλλαγή νοοτροπίας, πίστη στο Χριστό και από κοινού συνεργασία όλων των υγιών θεσμών της κοινωνίας, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση. Γκρεμίσαμε ασυλλόγιστα τις αξίες της παράδοσής μας, την αγάπη, την τιμιότητα, τον σεβασμό στον άλλο και τις υποκαταστήσαμε με συλλογικές και ατομικές συμπεριφορές που επιβράβευσαν την αντεντιμότητα και την αδιαφορία για τον άλλο, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε το τίμημα σήμερα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πνευματικά. «Ο Χριστός θα σώσει την Ελλάδα», αν το πιστέψουμε και επιστρέψουμε σε ό,τι μπορεί να μας κρατήσει πνευματικά υγιείς, επεσήμανε ο Μητροπολίτης Σερρών.

Το πρωί της 11ης Αυγούστου, στην Θεία Λειτουργία ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος επεσήμανε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας δεν τέλεσε μόνο στη ζωή του θαύματα, αλλά συνεχίζει να προσφέρει στους ανθρώπους ένα διαρκές θαύμα. Δεν είναι μόνο η υγεία ή τα αιτήματα των πιστών που εκπληρώνονται μπροστά στο σκήνωμά του. Είναι ένα τριπλό θαύμα, το οποίο μπορεί να βιώσει όποιος εξ όλης της καρδίας του έρχεται να τον προσκυνήσει: το θαύμα της πίστης, όπως εκφράζεται δια της αφθαρσίας του σώματος του Αγίου, δηλαδή της προσωπικής ανάστασης του καθενός από τη φθορά και το θάνατο. Το θαύμα της μετανοίας, δηλαδή της απαλλαγής από την αμαρτία και της αρχής μίας νέας ζωής. Το θαύμα της αγάπης, σε μια εποχή ατομοκεντρισμού και εγκατάλειψης του άλλου. Αυτά τα θαύματα, προέτρεψε ο Μητροπολίτης Σύρου, καλούμαστε να ζητούμε τόσο από το Θεό όσο και από τον Άγιο να μας αξιώσουν να τα ζήσουμε.
Το απόγευμα της 11ης Αυγούστου, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ ο οποίος επεσήμανε ότι η ζωή της Εκκλησίας παρέχει στον άνθρωπο το βίωμα και την οδό της λαμπρότητας που η δόξα του Χριστού στο όρος Θαβώρ μας δίνει. Με αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη και την συνάντηση του Μωυσή με τον Θεό στο όρος Σινά, ο Μητροπολίτης Καισαριανής επεσήμανε ότι ζούμε στην περίοδο της χάριτος, στην οποία έχουμε την δυνατότητα στη ζωή της Εκκλησίας να γευθούμε την αγιότητα, το φως και την χαρά που ο Θεός μας προσφέρει. Αυτή την οδό έζησε ο Άγιος Σπυρίδωνας. Αυτή η λαμπρότητα και το φως δείχνει ότι ως λαός του Θεού είμαστε ευλογημένοι, γιατί ο Θεός δεν είναι μακριά από εμάς, αλλά κοινωνεί μαζί μας την αγάπη και την σωτηρία στα μυστήρια και τη λατρεία της πίστης. Οι άνθρωποι δυστυχώς παραμένουμε προσκολλημένοι στην αμαρτία και δε νιώθουμε την χαρά να είμαστε λαός του Θεού, όμως η Εκκλησία, με τους Αγίους μας δείχνει έναν δρόμο μοναδικό, που τον έχουμε ανάγκη.
Το πρωί της Παρασκευής 12 Αυγούστου 2011 τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η εορτή του Αγίου μας βοηθά να κάνουμε μία αντιπαράθεση ανάμεσα στον τρόπο της ζωής του και τον τρόπο της ζωής μας. Ζήσαμε ελπίζοντας στη γνώση και την επιστήμη, στις υποσχέσεις της αμαρτίας και του πολιτισμού μας, στην ισχύ και την εξουσία όλων όσων διακυβέρνησαν τις ζωές μας και όμως δεν ευτυχήσαμε. Η Εκκλησία, δια των Αγίων της, μας προτείνει το ήθος της αγάπης, της μετανοίας, της εμπιστοσύνης στο θαύμα της παρουσίας του Θεού. Η εορτή του Αγίου, σε μία περίοδο μεγάλης κρίσης, μας υπενθυμίζει ότι η ελπίδα μας είναι ο Χριστός και η πίστη και αυτή η ελπίδα ουδέποτε θα μας κάνει να απογοητευτούμε.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τον Εσπερινό το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου 2011, κατά την οποία τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Βελέτζας, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του κλήρου, και με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το Σάββατο 13 Αυγούστου 2011, στην οποία λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας μας καλεί σε ζωή αγάπης, προσευχής και αποταγής των τερπνών του κόσμου τούτου, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία εποχή στην οποία ο καθένας λειτουργεί με γνώμονα τον εαυτό του και τις απολαύσεις του, χωρίς όμως να μπορεί να ευτυχήσει αληθινά.
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Αυγούστου, οπότε και τελέστηκε η ακολουθία της Παρακλήσεως και το σκήνωμα του Αγίου επανατοποθετήθηκε στην λάρνακα (μπάσματα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος παρέμεινε ανοιχτός μέρα-νύχτα καθόλη την διάρκεια του εορτασμού, για να χαιρετήσουν οι πιστοί το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου, το οποίο παρέμεινε όρθιο «στην θύρα» του τέμπλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου