Σελίδες

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Για snorkelling στην Παλαιοκαστρίτσα


Η Κέρκυρα είναι ονομαστή για τις παραλίες της, το πράσινο, τα αρχοντικά της κτίρια αλλά και την Παλαιοκαστρίτσα: μια από της διασημότερες περιοχές στα βορειοδυτικά του νησιού, που οφείλει τη φήμη της στην ομορφιά των νερών της και τις βραχώδεις ακτές της, οι οποίες τραβούν σαν μαγνήτης τους λάτρεις του snorkelling. Διαβάστε γιατί.

Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει το snorkelling, η εξερεύνηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα δηλαδή, αλλά και οι καταδύσεις γενικότερα.
Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια ερασιτέχνες και προχωρημένοι δύτες, οι οποίοι κατά 70% προτιμούν τις καταδύσεις σε περιοχές της Μεσογείου και κατά 30% σε τροπικές χώρες. 

Το ανάγλυφο του βυθού, τα φαράγγια, τα μικροσπήλαια, οι αψίδες, οι ξέρες, τα βράχια, τα πολύχρωμα φυτά, ο κόσμος των ψαριών, η διείσδυση του φωτός που δημιουργεί διαφάνειες, καθιστούν την Παλαιοκαστρίτσα ιδανικό προορισμό για snorkelling, αφού εδώ οι δύτες, ερασιτέχνες και μη, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το συναρπαστικό βυθό του Ιονίου.

Η Παλαιοκαστρίτσα μάλιστα διαθέτει καταδυτικό κέντρο-σχολή που ιδρύθηκε το 1963, από τον Joachim Bergan, με την επωνυμία "Baracuda Club Korfu", το οποίο ήταν το πιο διάσημο καταδυτικό κέντρο της δεκαετίας του '70 σε όλη την Ευρώπη, με το ονομαστό σκάφος Baracuda III, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Από το 1984, η σχολή μετονομάστηκε σε Korfu-Diving, ενώ από το 2004 γίνεται κέντρο εκμάθησης καταδύσεων του Ευρωπαϊκού Ομίλου (EDC), όπου παρέχονται μαθήματα για όλα τα επίπεδα, ορισμένων ειδικοτήτων και τεχνικής κατάδυσης.

Τα σημεία κατάδυσης απέχουν πέντε έως είκοσι λεπτά από τις εγκαταστάσεις της σχολής και θεωρούνται από τα πλέον εξαιρετικά στο βυθό της Μεσογείου.

  Ο διευθυντής της σχολής, Σπύρος Ψάιλας, μας ξεναγεί στα καλύτερα καταδυτικά αξιοθέατα της Παλαιοκαστρίτσας σε απόσταση 4-5 ναυτικών μιλίων από την ακτή.

-Στο βράχο Κολόβρι, στα 3 μίλια νότια της Παλαιοκαστρίτσας, για όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως για έμπειρους δύτες, μιας και το γύρω βάθος είναι μεγάλο, περισσότερο από 80 μ., αλλά και γιατί περιβάλλεται από ξέρες, των όποιων οι κορυφές βρίσκονται στα 15μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επίσης, εκεί βρίσκονται αψίδες, φαράγγια, και σπήλαια.

-Στο ναυάγιο των Ερμόνων. Πρόκειται για ένα βρετανικό ναρκαλιευτικό HMS REGULUS, που βυθίστηκε το 1945, όταν προσέκρουσε σε νάρκη. Αυτό που έχει απομείνει εκτός των πολλών διασκορπισμένων μέταλλων του πλοίου, είναι η άγκυρα του, ύψους 2,5 μ, με την αλυσίδα της.

-Στο Σκελούδι. Μια τοποθεσία εξαιρετικού ενδιαφέροντος κάτω από το θεόρατο βράχο του Μοναστηρίου της Παλαιοκαστρίτσας. Είναι μία καλή επιλογή για αρχάριους, αλλά και έμπειρους αυτοδύτες. Εκεί, γίνεται το λεγόμενο "τάισμα" των ψαριών, με λίγο ξερό ψωμί. Κατά διαστήματα σταματάει το "τάισμα" και συνεχίζεται η κατάδυση, κάνοντας έτσι τα ψάρια, κυρίως τα μελανούρια, να μας ακολουθούν. Αρκετές φορές εμφανίζονται και κοπάδια από περίεργα μπαρακούντα (λούτσοι), τριγυρίζοντάς μας και δημιουργώντας έτσι μια πιο ενδιαφέρουσα και αξέχαστη εμπειρία.

  Η Παλαιοκαστρίτσα, απέχει 15χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού, εκεί όπου το Βόρειο Ιόνιο συναντά την Αδριατική. Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με λόφους κατάφυτους με ελαιώνες και κλειστούς όρμους περιτριγυρισμένους με κρυστάλλινα νερά, η Παλαιοκαστρίτσα, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κέρκυρας.

Τα γαλαζοπράσινα νερά στις παραλίες της, οι χρυσαφένιες αμμουδιές και οι σπηλιές αποτελούν ισχυρά θέλγητρα για τον επισκέπτη. Μεταξύ άλλων, αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής της Παναγίας, ενώ μπορείτε να απολαύσετε την ομορφότερη θέα του νησιού από το Βυζαντινό κάστρο, Αγγελόκαστρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου